Helmiäistä, kultaa, kiiltävää... Uuden CMYK+ -painotekniikan mahdollisuudet

Graafiset suunnittelijat ja muut premium-painotekniikoista kiinnostuneet ovat tottuneet siihen, että erikoistoteutukset ovat mahdollisia vain poikkeuksellisen isoissa painosmäärissä. Näyttävät efektipainatukset ja erikoistekniikat ovat vaatineet erityisten painatustyökalujen, laattojen ym. valmistamista sekä koneiden vaihtoa, ja painotöiden kustannukset ovat nousseet korkeiksi erityisesti pienemmissä painosmäärissä. Tilanne on ollut haastava erityisesti käyntikorteissa, tuotelapuissa, postikorteissa ja lahjakorteissa, joissa painettavat määrät ovat pieniä, mutta tuotteilta toivotaan erityistä ja ainutlaatuista fiilistä, ja todella hyvää ja tasaista laatua. Uusi CMYK+ tekniikka tuo kuitenkin erikoistekniikat myös näiden pienten painosmäärien ulottuville. 

Tarkastellaanpa ensin sitä, kuinka painotuotteita on tähän asti painettu.

Värilliset valokuvat muodostuvat painossa neljän väriyksikön saumattomasta yhteistoiminnasta. Tästä tulevatkin kirjaimet CMYK - yksiköt ovat syaani (C), magenta (M), keltainen (Y) ja musta (K). Yhdessä nämä yksiköt muodostavat paperin pinnalla näkemämme värit ja kuvat, ja hyvä suunnittelija huomioikin nämä painossa käytettävät värit jo tietokoneella työskennellessään. Esimerkiksi musta teksti on parhaimmillaan silloin, kun se sisältää ainoastaan K-väriyksikköä, eikä tekstin alla tarpeettomia värisävyjä.

cmyk+ painatus

CMYK -painatuksessa on omat haasteensa...

 • Tummille materiaaleille painettaessa värit eivät jää juurikaan näkyviin, koska painomateriaalin pohjaväri jää kuultamaan painovärin läpi.
 • Samoin haasteellisia ovat olleet kullan ja hopean sävyt, sekä erilaiset helmiäishohoiset sävyt. Näihin ei ole pystytty aidosti tarjoamaan ratkaisuja digitaalisilla painotekniikoilla, vaan kultasävyjä on yritetty jäljitellä CMYK-värisävyistä sekoittaen, tai haettu kimallusta painotuotteisiin valitsemalla painatukseen helmiäishohtoisia kartonkeja.
 • Työt, joissa tekstiä ja kuvia on tummalla taustavärillä, on jouduttu toteuttamaan valkoiselle kartongille painamalla. Valkoiselle paperille painetut painotyöt eivät kuitenkaan kykene samaan näyttävyyteen tai kestävyyteen kuin läpivärjätyt materiaalit. Luonnollisesti kun väriä painetaan valkoiselle, myös kartongin leikkauspinnat jäävät valkoiseksi - ja pitkään käsittelyssä olleet tai useaan kertaan taitellut kortit voivat jopa murentua niin, että valkoinen pohjaväri alkaa näkymään painovärin alta.
 • Kirkkaat värit ym. efektipainatukset on toteutettu eri koneilla ja tekniikoilla, ja vaativat usein suuren painosmäärän.

Mitä on CMYK+ -painotekniikka?

Tähän asti olemme tottuneet ajattelemaan, että painokoneessa on neljä väriyksikköä - C, M, Y ja K. Uusi CMYK+ tekniikka muuttaa koko ajattelutapamme painotuotteiden valmistuksen mahdollisuuksista. Uuden teknologian mukaisessa tuotantolinjastossa väriyksikköjä on jopa kuusi kappaletta. Yksi erikoisväri voidaan sijoittaa värilinjaston alle (underlay), ja yksi värilinjaston päälle (overlay). Lisävärejä voidaan käyttää kuhunkin painotuotteeseen parhaimmalla tavalla. Mahdollisuuksia on lukuisia - mustalle materiaalille voidaan painaa hyvin peittävä tuplavalkoinen, tai kultaiseen tai hopeaan voidaan yhdistää esimerkiksi kirkasta, valossa hohtavaa clear -lisäväriä.

premium cmyk+ painatus

Kulta, hopea, valkoinen ja clear. Tuotannossa käytettävät lisäväriyksiköt mahdollistavat mitä upeimmat toteutukset, ja poistavat perinteiset cmyk -painatuksen rajoitukset. Kultaisen ja hopean lisävärin mahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään kultaisiin tai hopeisiin painatuksiin, vaan CMYK+ painatuksessa eri värit saadaan hohtamaan joko kullan- tai hopeanhohtoisen helmiäisen sävyissä.

CMYK+ tekee täysin uudenlaisten painotöiden toteutuksesta mahdollista 

 • Tummille materiaaleille painaminen mahdollistuu valkoisen lisävärin ansiosta. Lisää esimerkiksi valkoinen väri underlay -väriksi, niin voit painaa vaikka valokuvasi mustalle kartongille. Paras peittävyys esimerkiksi mustiin käyntikortteihin saavutetaan, kun valkoiset tekstit painetaan käyttäen kahta valkoista lisäväriyksikköä. Värillisille läpivärjätyille kartongeille ja papereille voidaan valkoisen lisävärin ansiosta painaa täysin uudenlaisia toteutuksia.
 • Kultaa ja hopeaa voidaan painaa spottiväreinä. Uuden teknologian myötä tarve jäljitellä kultaväriä CMYK-värinä poistuu, ja kulta ja hopea voidaan painaa omina väreinään. Harmaat logot saavat aivan uudenlaisen ilmeen hopealla painovärillä toteutettuna.
 • Värit saadaan kimmeltämään kultaisen tai hopean sävyisissä helmiäisväreissä. Painamalla värillisen painopinnan alle kultainen tai hopea underlay 20-40% peittoasteella, saavutetaan hienoja efektejä ja valoa vasten kimaltelevia väripintoja.
 • Kirkas clear -lisäväri mahdollistaa efektipainamisen samanaikaisesti väripainatuksen kanssa. Kirkkaalla lisävärillä saadaan hienoja painopinnasta erottuvia efektejä täydellisellä kohdistuksella. Kirkas väri toimii esimerkiksi hienona ja näyttävänä yksityiskohtana logojen tai muiden elementtien päällä, tai korostamassa tuote- ym. kuvien yksityiskohtia.
 • CMYK+ tekniikan ansiosta premium -painatus on mahdollista pienissäkin painosmäärissä. Kaikki värit ja efektit painetaan samanaikaisesti, joten värit ja efektit kohdistuvat erinomaisesti. 
 • Näyttävää laatua - ympäristöystävällisesti. Tuotantoprosessista syntyvä jätemäärä on minimoitu, ja toisin kuin perinteisessä efektipainotuotannossa, tuotannosta ei synny ylimääräistä hukkaa. Värit eivät sisällä mikromuoveja tai muita ympäristölle haitallisia ainesosia, ja soveltuvat täysin tavanomaisessa paperinkierrätyksessä kierrätettäviksi. CMYK+ painotuotteet soveltuvat myös lapsille painettaviin painotuotteisiin sekä elintarvikepakkausten ulkopintaan.
 • CMYK+ -tekniikan mahdollisuudet muuttavat ajatuksiamme siitä, minkälaisia painotuotteita on mahdollisuus valmistaa.

  Uusi tekniikka mahdollistaa erikoisefektien painamisen myös pienissä kappalemäärissä. Kirkas clear -lisäväri väripinnan päällä tuo painotuotteisiin upeaa erottuvuutta.

  Uuden tekniikan myötä hopea ja kultainen väri voidaan painaa aidosti spottivärinä. Ero hopean ja harmaan painovärin välillä on huomattava.

  Hillitylläkin lisäväripainatuksella saadaan tyylikästä efektiä painotuotteisiin. Kuvassa sekä harmaan että värillisten osioiden alla on hopea lisäväri 20% peittävyydellä.

  Erikoisefektien tunnelmat muuttuvat, kun painatetaan esimerkiksi kermanväriselle kartongille. Kuvassa 100% silver ja väripainatuksen päällä 100% clear.

  kultainen painoväri

  CMYK+ tekniikalla voidaan painaa myös kiiltävää kultaväriä. Toteutus on näyttävä niin yksittäisenä spottivärinä kuin väripinnan alle painettuna helmiäisefektinä.

  200% valkoinen painoväri mustalle kartongille toteutettuna saavuttaa erinomaisen peittävyyden ja näyttävän lopputuloksen.

  Mustalle ja värillisille kartongeille voidaan painaa myös näyttäviä väripintoja. Kuvassa värillissä pinnoissa alla 100% white ja päällä CMYK-väripainatus.

  CMYK+ painotekniikalla painatukset onnistuvat erinomaisesti myös erilaisille struktuurikartongeille.

  Painotuotteet saavuttavat aivan uudenlaista näyttävyyttä, kun värillisille kartongeille painetaan valkoista painoväriä.

  Kysymyksiä - ajatuksia - ideoita? Kuulemme mielellämme suunnittelijoiden ja painotöitä tarvitsevien ajatuksia uuden tekniikan hyödyntämismahdollisuuksista. Ja mikäli jokin asia tässä postauksessa jäi askarruttamaan tai epäselväksi, ethän epäröi ottaa yhteyttä.

  Toivottavasti innostuit uudesta tekniikasta ja tämä artikkeli tarjosi sinulle hyvää lisätietoa painoalan uusimmista tuulista. Päivitämme sometileillemme facebookiin ja instagramiin myös kuvia ja referenssejä CMYK+ painotuotteista - laitahan meidät seurantaan niin näet aina uusimmat toteutukset.