Tarinamme

Yrityksemme perustettiin jo vuonna 1974. Tuolloin parikymppinen Antti Välikangas oli juuri palannut Helsingistä saamasta oppia velipoikiensa kirjapainosta Korkeavuorenkadulla. Ensimmäinen painokoneemme kannettiin Antin vanhempien piharakennukseen Kokkolan Ykspihlajaan. Kuvioihin tuli pian mukaan Antin tyttöystävä ja kohta nuoripari totesi tilojen käyneen ahtaiksi. Uudet tilat löytyivät Kokkolan Vanhastakaupungista, hippivaateliikkeen naapurista. 

Purkukuntoinen tiilitalo sopi mainiosti muutamalle painokoneelle, mutta joidenkin vuosien kuluttua kaupunki halusi rakentaa tilalle kauppakeskuksen. Antti näki kuitenkin jugend-talon potentiaalin, joten nuoripari teki kaupungille ostotarjouksen. Onneksi tyttöystävän – silloin jo vaimon – isä oli puuseppä ja taitava käsistään. Liiketoiminnan ohella ja pienten lasten pyöriessä nurkissa talo peruskorjattiin. Kirjapainomme toimi siellä toistakymmentä vuotta.

Laakereillamme emme tuolloin levänneet. Aloitimme muun muassa painotuotteiden postimyynnin, ja jalkautimme henkilökuntaa pääkaupunkiseudulle jakamaan kuvastoja. Teimme kovasti töitä niin pienille kuin isommillekin yrityksille, ja painoimme 1980-luvulla paljon paikallisten yritysten mainoksia sekä Postin pakettikorttien esipainatuksia. 1990-luvulle tultaessa itsejäljentävien lomakkeiden kysyntä kasvoi merkittävästi. Panostimme offset-tekniikkaan ja sen markkinointiin, ja kalkiopaperit väistyivät uuden materiaalin tieltä. Aineiston valmistus siirtyi valopöydiltä tietokoneille. Vanhankaupungin liiketilat kävivät ahtaaksi ja muutimme rautatieaseman lähelle – ehkä olet nähnyt painotalomme junan ikkunasta.  

Pitkän historiamme aikana olemme nähneet alamme murroksen ja reagoineet muutoksiin aktiivisesti. Monenlaista on tehty: on painettu lautasliinoja ja markkinoitu niitä häämessuilla, kehitetty ja patentoitu sokkoruudutuspaperi ja myyty siitä tehtyjä fläppitauluja ympäri Suomen, painettu satojatuhansia ampumatauluja, valmistettu koivuselluloosasta kengänpohjallisia Saksan markkinoille. 2000-luvulla kirjapainotekniikka on ottanut suuria harppauksia, ja olemme olleet ensimmäisten joukossa mukana digipainotekniikan kehityksessä. Tuotepalettimme on vahvistunut suurkuvatulosteilla ja muilla digipainotuotteilla. Niiden lisäksi valmistamme yhä myös itsejäljentäviä lomakkeita, muita offsetpainotöitä ja korkean jalostusasteen painotöitä yksityisyrittäjille ja teollisuuteen. 

Vuonna 2015 eriytimme kohopainon omaksi liiketoiminnakseen. Välillä kahvilana toiminut kiinteistö muutettiin taas kirjapainoksi, ja Kohopaino Välikangas perustettiin. Antin keräämä graafisen alan konekanta ja arvokas kulttuuriperintö saivat arvoisensa puitteet Vanhassakaupungissa samassa talossa, missä toimintamme aikoinaan alkoi. Kohopainosta tehtiin elävä museo, jossa voi tutustua alan historiasta kertoviin koneisiin, laitteisiin ja tarvikkeisiin. Kohopainomme valmistaa perinteisillä koneilla edelleen hyvin ainutlaatuisia painotöitä. Museokokoelmien ylläpito ja yritysvierailut tarjoavat puuhaa paikallisille graafisen alan eläköityneille ammattilaisille. Kokoelmista vastaa Graafisen Kulttuuriperinnön Vaalijat ry.

Viime vuosien aikana olemme kehittäneet pääliiketoimintaamme isoilla rattailla. Yhdistyimme mainos- ja markkinointitoimisto Idepap Oy:n kanssa, henkilöstömäärämme kasvoi ja saimme lisävoimia toimia kansallisilla markkinoilla. Panostamme vahvasti moderniin digipainotekniikkaan ja tuotantoon, ja toimitamme painotuotteita aina Kilpisjärveltä Katajanokalle. Haluamme tarjota asiakkaillemme yhä parempaa palvelua niin verkossa kuin henkilökohtaisesti.

 "Ajat muuttuvat ja me muutumme niiden mukana..." Edelleen olemme ylpeitä siitä, että valmistamme kaikki painotuotteemme Suomessa, oman henkilökuntamme voimin.

Liiketilamme vuonna 1974 Kokkolan Vanhassakaupungissa. Kuvassa näkyy myös yrityksemme kuljetuskalustoa niiltä ajoilta - tällä autolla kuljetimme painotuotteita lähelle ja kauemmas.