Tarinamme

Viisilapsisen perheen isä, Martti, pääsi 1940-luvun lopussa töihin Kokkolan nopeasti kasvavalle satama-alueelle. Eräänä päivänä Martti meni työpaikkansa lähellä sijaitsevaan Saima-kahvilaan kahvikupilliselle, missä hänen silmiinsä osui ilmoitus Kokkola-lehdessä: "Juoksupoika-valuri saa paikan". Martti kertoi ilmoituksesta esikoispojalleen, joka sai paikan - vaikka olikin firman faktorin mielestä vielä liian pieni vaativaan metallirivien valamistyöhön.

Nuoremmat veljekset seurasivat suurella mielenkiinnolla veljensä kirjapainotaitojen karttumista. Yksi veljeksistä hakeutui töihin Kokkola -lehden kirjapainolle, ja muutaman vuoden päästä nämä kaksi painoalalla toimivaa veljestä perustivatkin oman yrityksensä Helsinkiin. Velipojat kertoivat Helsingistä alan uutisia nuoremmille sisaruksilleen, ja painotöistä upeimpia lähetettiin kotiväelle. Kultaisia, korkopuristettuja kortteja ihasteltiin Ykspihlajassa koko perheen voimin.

Sisarussarjan kuopus, Suomen olympiavuonna syntynyt perustajamme Antti Välikangas, oli jo pienenä yrittäjähenkinen poika. Antti tunnettiin kylällä tahdonvoimastaan ja päättäväisyydestään. Rahat oman yrityksen perustamiseen hän säästi keräämällä kaatopaikalta kierrätettävää romukuparia ja korjaamaalla naapureiden radioita. Tyhjään Sirkku-palasokeripakettiin kerätyillä varoilla Antti hankki ensimmäisen tiikelipainokoneen vanhempiensa puuliiteriin, ja aloitti pienten painotöiden tekemisen tutuille jo 18-vuotiaana. Välissä Antti kävi velipoikiensa kirjapainossa Helsingissä työssäoppimassa, joka antoi eväitä myös oman yritystoiminnan kasvattamiseen.

Yrityksemme perustettiin jo vuonna 1974. Tuolloin Antti muutti koneidensa kanssa hippivaateliikkeen naapuriin Kokkolan Vanhaan Kaupunkiin. Kuvioihin oli silloin tullut mukaan tyttöystäväkin. Purkukuntoinen tiilitalo sopi mainiosti muutamalle painokoneelle, mutta joidenkin vuosien kuluttua kaupunki halusi rakentaa tilalle kauppakeskuksen. Antti näki kuitenkin jugend-talon potentiaalin, joten nuoripari teki kaupungille ostotarjouksen. Onneksi tyttöystävän – silloin jo vaimon – isä oli puuseppä ja taitava käsistään. Liiketoiminnan ohella ja pienten lasten pyöriessä nurkissa talo peruskorjattiin. Kirjapainomme toimi siellä toistakymmentä vuotta.

Laakereillamme emme tuolloin levänneet. Aloitimme muun muassa painotuotteiden postimyynnin, ja jalkautimme henkilökuntaa pääkaupunkiseudulle jakamaan kuvastoja. Teimme kovasti töitä niin pienille kuin isommillekin yrityksille, ja painoimme 1980-luvulla paljon paikallisten yritysten mainoksia sekä Postin pakettikorttien esipainatuksia. 1990-luvulle tultaessa itsejäljentävien lomakkeiden kysyntä kasvoi merkittävästi. Panostimme offset-tekniikkaan ja sen markkinointiin, ja kalkiopaperit väistyivät uuden materiaalin tieltä. Aineiston valmistus siirtyi valopöydiltä tietokoneille. Vanhankaupungin liiketilat kävivät ahtaaksi ja muutimme rautatieaseman lähelle – ehkä olet nähnyt painotalomme junan ikkunasta.  

Pitkän historiamme aikana olemme nähneet alamme murrokset ja reagoineet muutoksiin aktiivisesti. Monenlaista on tehty: on painettu lautasliinoja ja markkinoitu niitä häämessuilla, kehitetty ja patentoitu sokkoruudutuspaperi ja myyty siitä tehtyjä fläppitauluja ympäri Suomen, painettu satojatuhansia ampumatauluja, valmistettu koivuselluloosasta kengänpohjallisia Saksan markkinoille. 2000-luvulla kirjapainotekniikka on ottanut suuria harppauksia, ja olemme olleet ensimmäisten joukossa mukana digipainotekniikan kehityksessä. Tuotepalettimme on vahvistunut suurkuvatulosteilla ja muilla digipainotuotteilla. Niiden lisäksi valmistamme yhä myös itsejäljentäviä lomakkeita, muita offsetpainotöitä sekä korkean jalostusasteen painotöitä yksityisyrittäjille ja teollisuuteen. 

Vuonna 2015 eriytimme kohopainon omaksi liiketoiminnakseen. Välillä kahvilana toiminut kiinteistö muutettiin taas kirjapainoksi, ja Kohopaino Välikangas perustettiin. Antin keräämä graafisen alan konekanta ja arvokas kulttuuriperintö saivat arvoisensa puitteet Vanhassakaupungissa samassa talossa, missä toimintamme aikoinaan alkoi. Museokokoelmien ylläpito ja yritysvierailut tarjoavat puuhaa paikallisille graafisen alan eläköityneille ammattilaisille. Kokoelmista vastaa Graafisen Kulttuuriperinnön Vaalijat ry.

Viime vuosina olemme kehittäneet pääliiketoimintaamme isoilla rattailla. Vuonna 2019 aloitimme strategisen yhteistyön ja liiketoiminnan kehittämisen graafisen alan pioneeriyrityksen Xeroxin kanssa. Investoimme uuteen Xerox Iridesse -tuotantolinjastoon, joka mahdollistaa erikoispainovärien käytön myös pienissä erissä. Kullan, hopean ja kiiltävän värin sekä valkoisen värin painamisen myötä pystymme tarjoamaan asiakkaillemme huippulaatuisten painotöiden lisäksi myös erityisen näyttäviä painotyötoteutuksia.

Tänä päivänä toimitamme painotuotteita aina Kilpisjärveltä Katajanokalle. Haluamme tarjota asiakkaillemme yhä parempaa palvelua niin verkossa kuin henkilökohtaisesti.

 "Ajat muuttuvat ja me muutumme niiden mukana..." Edelleen olemme ylpeitä siitä, että valmistamme painotuotteemme Suomessa, oman henkilökuntamme voimin.

Liiketilamme vuonna 1974 Kokkolan Vanhassakaupungissa. Kuvassa näkyy myös yrityksemme kuljetuskalustoa niiltä ajoilta - tällä autolla kuljetimme painotuotteita lähelle ja kauas.