Aineiston leikkuuvarat eli bleedit

Painotuotteita suunnitellessa ja aineistoa tehdessä on usein tarpeen huomioida bleedit eli ylimenovarat. Bleedit ovat tarpeelliset sillon, kun väripinnan tai kuvapinnan halutaan jatkuvan painotuotteen reunaan saakka. Jos painotyössäsi on painamattomat reunat eli marginaalit joka sivulla, bleedejä ei tarvita. Mutta mikäli yhdelläkin sivulla väri- tai kuvapinta ulottuu paperiarkin reunaan saakka, tulee aineistossa olla bleedit.

Bleedeillä tarkoitetaan sellaista aluetta, joka ei tule näkyviin lopulliseen painotyöhön, mutta joiden olemassaolo on tärkeää viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Näin lisäät leikkuuvarat ja teet painovalmiin pdf-tiedoston InDesignissa

Kuva 1. Lähtötilanne. Sinulla on aineisto, jossa on reunaan asti ulottuvaa väri- ja kuvapintaa, joten painoaineistossa tulee olla bleedit.

leikkuuvarat1

Kuva 2. Tarkista väri- ja kuvapinnat suunnitteluohjelmassa. Tarkista ensin aineistostasi, että kuva- ja väripinnat ovat riittävän suuria ja ulottuvat varsinaisen määritellyn arkkikoon ulkopuolelle.leikkuuvarat2

Kuva 3. Tee aineistosta pdf-tiedosto. Valitse File - Adobe PDF Presets - Press Quality (tavanomaisissa cmyk-painoaineistoissa käytetty muoto).

leikkuuvarat3

Kuva 4. Määrittele bleedien koko. Bleedien tulee olla vähintään 3mm joka suuntaan. Printer's Markseja emme tarvitse painotyötä varten, koska lisäämme leikkuu-, väri- ym. merkit tuotannossamme. leikkuuvarat4

Kuva 5. Tarkista aineisto. (Tähän esimerkkikuvaan lisäsimme painomerkeistä Crop Marksit ja Bleed Marksit jotta bleedien koko ja merkitys tulee paremmin esille. Huomaathan kuitenkin, että sinun ei ole pakko lisätä aineistoon leikkuu- tms. merkkejä pdf-tiedostoon.)

Tästä esimerkkikuvasta huomataan, että leikkuumerkkien ja bleed-merkkien värissä on väri- ja kuvapintaa. Bleedien myötä painoaineistosi sivukoko on 3mm suurempi joka sivulla. Nämä kuvassa vihreällä merkityt alueet kuitenkin leikataan pois tuotannossa. Mikäli aineisto näyttää oikealta ja myös tiedoston reunoissa on kuva- ja väripintaa, aineistosi on valmis lähetettäväksi.

leikkuuvarat5

Kuva 6. Aineistosi on mennyt tuotantoon. Siellä aineistosi painetaan valmiiksi tuotteiksi, ja töiden puhtaaksileikkauksen yhteydessä paperileikkurimme leikkaa painotuotteet punaisten katkoviivojen kohdalta puhtaaksi. Näin kuva- ja väripinnat ulottuvat reunaan asti, eikä työhön jää ikäviä valkoisia reunaviivoja.

leikkuuvarat7

Tyypillisiä ongelmatilanteita bleedien lisäämisessä

Ongelmatilanteet bleedien lisäämisessä liittyvät usein siihen, että kuva- tai väripinta ei jatku suunnitteluohjelmassa painoarkin ulkopuolelle. Tarkista siis, että kuvat ja väripalkit aidosti ulottuvat arkkikoon ulkopuolelle, eikä bleed-alue muodostu tyhjästä väripinnasta.

Joskus käy niin, että aineistosta ei ole mahdollista tehdä bleedillistä versiota. Näin käy usein esimerkiksi silloin, kun työhön haluttu valokuva on niin tiukkaan rajattu, että siinä ei ole bleedeihin suunniteltua varaa. Tällöin voi olla hyvä miettiä sitä ratkaisua, että bleedit luodaan lisäämällä reunoihin aineiston peilikuvaa. Tätä vinkkiä kannattaa kuitenkin soveltaa harkiten.

Toinen ratkaisu haastaviin tilanteisiin on aineiston skaalaaminen eli suurentaminen. Skaalaustilanteissa on kuitenkin huomioitava se, että skaalauksessa koko aineiston, esimerkiksi tekstin ym. koko muuttuu ja myös tekstin etäisyys paperiarkin reunasta pienenee. Nämä ratkaisut eivät ole suositeltavia, mutta joissain tapauksissa ainoita mahdollisia keinoja painokelpoisen aineiston aikaansaamiseksi.

Suosittelmme siis bleedien huomiointia jo suunnittelutyön varhaisissa vaiheissa, jotta laadukkaan painoaineiston toteutus onnistuu mahdollisimman sujuvasti kun suunnittelutyö on valmis.

Painotöiden laadukkuuden varmistamiseksi tarkistamme aina kaikki meille toimitetut painoaineistot ennen tuotantoon laittoa. Joten mikäli huomaamme, että toimittamassasi aineistossa on mitään huomautettavaa esimerkiksi bleedien tai kuvan laadun osalta, otamme Sinuun yhteyttä ennen työn välittämistä tuotantoon. Tai jos Sinulla on aineisto, jonka laadusta, bleedeistä ym. olet epävarma, kerromme mielellämme näkemyksemme aineiston soveltumisesta tuotantoon.

Mikäli tarpeen, useissa tapauksissa voimme lisätä bleedit valmiiseen aineistoon myös meillä.

Ongelmia tai kysymyksiä? Ole meihin yhteydessä, mikäli jokin jäi askarruttamaan sinua. Autamme mielellämme aineiston suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.